2.5. De bedevaart naar Mekka

2.5.1. Wat is een bedevaart?


Bedevaart kunnen we omschrijven als een reis naar een plaats of een monument dat voor een godsdienst belangrijk wordt beschouwd. De plaats/monument van de bedevaart wordt een bedevaartsoord genoemd.

Doorheen de geschiedenis kunnen we zien dat er vele bedevaartsoorden bestonden en dat sommige daarvan tot op de dag van vandaag in stand zijn gebleven. Elke godsdienst had en heeft nog steeds haar eigen bedevaartsoorden. Hieronder enkele voorbeelden van godsdiensten en hun bedevaartsoorden:

Christendom:

 Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad (Rome)

Paganisme: 

 Stonehenge (Verenigd Koninkrijk)



2.5.2. Waarom wordt een bedevaart verricht?


Het verrichten van een bedevaart kan verschillende redenen hebben. Ten eerste kan het zijn omdat men bijvoorbeeld gelooft dat er op die bedevaartsoorden goddelijke krachten zijn, die bepaalde ziektes zouden kunnen genezen. Ten tweede kan het zijn dat men die reis maakt uit respect voor een bepaalde plaats omdat er een godsdienst is ontstaan. Ten slotte kan men ook een bedevaart verrichten om vergiffenis te vragen voor de kleine zonden die men heeft gepleegd. Dit laatste leunt meer aan bij de reden waarom dat de moslims op bedevaart gaan.


2.5.3. Waar ligt Mekka?


De laatste bouwsteen van ons evenwichtige geloof is de bedevaart naar Mekka. Uit de zuil kan al afgeleid worden hoe de bedevaartsoord heet, namelijk Mekka. Mekka is de naam van een stad uit Saudi-Arabië (zie kaart hieronder).

Kaart van het Midden-Oosten, met in het midden
Saudi-Arabië.

Bovendien is Mekka ook de geboortestad van de profeet Mohammed (v.z.m.h.). Ten slotte gebeurde de eerste openbaring hier ook. 


2.5.4. De bedevaart naar Mekka als zuil van de islam


In en rondom Mekka zijn er een aantal monumenten/plaatsen, die heel belangrijk zijn voor moslims. Allah (s.w.t.) heeft de bedevaart naar deze plaatsen verplicht in de laatste zuil/bouwsteen van de islam. Ieder moslim zou immers één keer in zijn leven de bedevaart verricht moeten hebben.

Alhoewel dat de bedevaart naar Mekka een verplichte aanbidding is, zijn de mensen die de middelen niet hebben om deze reis te betalen en/of ziek zijn ervan vrijgesteld. 


2.5.5. De onderdelen van de islamitische bedevaart


Hieronder vind je een overzicht van de bedevaartsoorden in Mekka. Het bezoeken van elk van deze plaatsen vormt een onderdeel van de volledige bedevaart. Elk onderdeel zal geïllustreerd worden met een filmpje waarin dat jullie kunnen zien hoe het op de juiste manier moet gedaan worden.


1) De tawaf rond de Kaba

De kaba is een kubusvormig monument met een zwarte doek erboven. Het stamt af van de profeten voor Mohammed (v.z.m.h.) zoals Adam en Ibrahiem en staat bekend als "het huis van Allah". Dat is ook de reden dat moslims steeds in de richting van Mekka bidden.

Tijdens de bedevaart is het de taak van de moslims om 7 keer rond de kaba te stappen, terwijl men Allah om genade vraagt.




2) Saffa en Marwa

Saffa en Marwa zijn 2 heuvels die tegenover elkaar liggen in Mekka. De vrouw van de profeet Ibrahiem (v.z.m.h.) heeft 7 keer van Saffa naar Marwa en omgekeerd gelopen om hopeloos naar Ibrahiem (v.z.m.h.) te zoeken. Dit was een test van Allah waarvoor zowel Ibrahiem als zijn vrouw slaagden. 

De profeet Mohammed (v.z.m.h.) heeft hetgeen dat de vrouw van profeet Ibrahiem deed telkens gedaan tijdens dat hij de bedevaart kwam doen in Mekka. Daarna werd het voor alle moslims verplicht om 7 keer heen en weer te lopen tussen Safa en Marwa. Tegenwoordig is het gedeelte tussen de 2 heuvels omgebouwd tot een lange gang waarbinnen de moslims deze aanbidding verrichten.




3) Arafah

Arafah is de plaats waar dat de profeet Adam (v.z.m.h.) en Eva elkaar terugvonden, nadat ze uit de hemel werden verbannen. 

De profeet Mohammed (v.z.m.h.) heeft gezegd dat Arafah het belangrijkste onderdeel van de bedevaart is. Hierbij gaan de moslims van het middaggebed (hoogste punt zon) tot zonsondergang verblijven op de plaats waar Adam (v.z.m.h.) en Eva elkaar ontmoetten. Moslims gaan de uren dat ze in Arafah verblijven gebruiken om vergiffenis te vragen bij Allah en om smeekbedes te verrichten.




4) Offeren van een dier

De bedevaartsperiode is de periode van het offerfeest. Beiden vallen altijd samen. Het is dan ook een onderdeel van de bedevaart om een dier te slachten (zoals alle moslims op de wereld tijdens het offerfeest) en het vlees onder de armen te verdelen. Dit is natuurlijk enkel verplicht als je de middelen hebt om een dier te kopen.


5) Djamaraat

Djamaraat zijn 3 stenen pilaren. Deze zijn gebouwd op de plaatsen waar de duivel is verschenen aan de familie van profeet Ibrahiem (v.z.m.h.). Zij hebben zich toen niet laten verleiden door de duivel en hebben hem verjaagd door kleine kiezelsteentjes te gooien. 

Het laatste onderdeel van de bedevaart is daarom de steniging van de duivel. Hierbij gaan moslims kleine kiezeltjes verzamelen en deze gooien naar de djamaraat (dus eigenlijk naar de duivel). 



2.5.6. De bedevaart naar Mekka in het Arabisch


De Arabische benaming voor de bedevaart naar Mekka is hadj.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten